phillarmonica - logo

 

 

PHILARMONICA

www.philarmonica.it – info@philarmonica.it

Via Cefalonia 70, 25124 Brescia, ITALIA

Tel. +39 030 227 9601 – Fax +39 030 242 0636

 

SAN GIORGIO – Montalcino (Siena)

&

DONNA OLIMPIA 1898 – Bolgheri (Livorno)

&

TENUTA L’ILLUMINATA – La Morra (Cuneo)

 

guido folonari

 

Właściciel: Guido Folonari

Enolog: Piero Ballario

 

Przedstawiciel obecny na degustacji:

Pepe Schib Graciani,

e-mail: schib@philarmonica.it;  tel.kom. +393481547066

 

Projekt trzech prestiżowych winnic “the three Killer B’s” of Guido Folonari, jak nazwała go światowa prasa winiarska, powstał w roku 2001 z inicjatywy jednego z członków najbardziej wpływowych rodzin winiarskich Toskanii. Obecnie wina wszystkich trzech posiadłości należących do Guido Folonariego, są reprezentowane i dystrybuowane przez będąca również jego własnością firmę „Philarmonica” a dzięki bardzo wysokim międzynarodowym rankinom, znajdują swych nabywców głównie poza granicami Włoch.

 

SAN GIORGIO

san giorgio - logo

46-cio hektarowa posiadłość San Giorgio położona jest na terenie gminy Montalcino w prowincji sieneńskiej w bezpośrednim sąsiedztwie dwunastowiecznego, benedyktyńskiego opactwa Sant’Antimo.

Na dziesięciu hektarach winnic, charakteryzujących się specyficznym klimatem i położonych na wysokości 350-450 m n.p.m., uprawiana jest toskańska odmiana winorośli Sangiovese Grosso, z której powstają słynne wina Brunello i Rosso di Montalcino.

Poza winami, z dwunastu hektarów drzew oliwnych, produkowana jest również wysokogatunkowa oliwa Olio Extravergine d’Oliva.

 

PREZENTOWANE WINA

 

CIAMPOLETO Rosso di Montalcino DOC 2010

Sangiovese Grosso 100%

 Położenie i wiek winnicy: 350-450 m n.p.m.; min. 30 lat

Wydajność: 70 kwintali winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej

Dojrzewanie: 4-6 miesięcy w barrique francuskich (w 50% nowych),

6 miesięcy w 50 hl beczkach i 6 miesięcy w butelkach

Pierwszy rocznik: lata 80-te (poprzedni właściciel)

Produkcja: 19 tys. butelek

Alkohol: 14 % Vol.

Ratings:

“Wine Enthusiast” – Best Buy 87 pkt

 

UGOLFORTE  Brunello di Montalcino DOCG 2008

Sangiovese Grosso 100%

 Położenie i wiek winnicy: 350-450 m n.p.m.; min. 30 lat

Wydajność: 70 kwintali winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej

Dojrzewanie:12 miesięcy w barrique francuskich (w 50% nowych),

24 miesięcy w 50 hl beczkach i 12 miesięcy w butelkach

Pierwszy rocznik: lata 80-te (poprzedni właściciel)

Produkcja: 25 tys. butelek

Alkohol: 14,5 % Vol.

 

INNE WINA PRODUCENTA

 CACCIACONE Supertuscan IGT

Cabernet Sauvignon 50% i Syrah 50%

 ……………….

 

OLIO EXTRAVERGINE D’OLIVA

Terre di Siena DOP

Blend: Moraiolo 80%, Frantoio, Leccino i Pendolino

 

DONNA OLIMPIA 1898

donna olimpia - logo

Posiadłość położona jest na wybrzeżu Toskanii w prowincji Livorno w słynnym rejonie winiarskim Bolgheri.

Na przeszło czterdziestu hektarach winnic, rozciągających się na przewiewnych, nadmorskich równinach, uprawiane są typowe już dla tego obszaru Toskanii szczepy międzynarodowe: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Petit Verdot, Petit Manseng i Viognier oraz charakterystyczny dla śródziemnomorskich wybrzeży biały Vermentino.

 

PREZENTOWANE WINA

 

DONNA OLIMPIA Bolgheri Bianco DOC 2010

Vermentino, Viognier i Petit Manseng

 Położenie i wiek winnicy: 10 m n.p.m.; 5 lat

Wydajność: 8 tys.kg winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej;

14 miesięcy w drożdżach  z battonages

Pierwszy rocznik: 2010

Produkcja: 12 tys. butelek

Alkohol: 12,5 % Vol.

Ratings:

“Wine Enthusiast” – 90 pkt

 

DONNA OLIMPIA Bolgheri Rosso DOC 2010

Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot i Cabernet Franc

 Położenie i wiek winnicy: 10 m n.p.m.; 11 lat

Wydajność: 80 kwintali winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej;

Dojrzewanie: 12-14 miesięcy w barrique francuskich (50% nowych);

6 miesiecy w butelkach

Pierwszy rocznik: 2006

Produkcja: 50 tys. butelek

Alkohol: 13,5 % Vol.

 

MILLEPASSI Bolgheri Superiore DOC 2009

Cabernet Sauvignon, Petit Verdot i Merlot

 Położenie i wiek winnicy: 10 m n.p.m.; 11 lat

Wydajność: 80 kwintali winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej;

Dojrzewanie: 24 miesiące w barrique francuskich (50% nowych);

6 miesięcy w butelkach

Pierwszy rocznik: 2006

Produkcja: 17 tys. butelek

Alkohol: 14,5 % Vol.

Ratings:

James Suckling – 94 pkt

 

 INNE WINA PRODUCENTA

 VERMENTINO Costa Toscana IGT

Vermentino 100%

TAGETO Costa Toscana Rosso IGT

Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc

 

 

TENUTA L’ILLUMINATA

tenuta illuminata - logoPosiadłość położona jest w miejscowości La Morra, w piemonckim subrejonie Langhe, słynnym z produkcji m.in. znakomitych win Barolo.

Na przeszło dziesięciu hektarach winnic znajdujących się na wysokości 250-ciu m n.p.m., uprawiane są miejscowe odmiany Nebbiolo oraz Barbera i Dolcetto d’Alba.

 

PREZENTOWANE WINA

 

COLBERTINA Barbera d’Alba DOC 2008

Barbera d’Alba 100%

 Położenie i wiek winnicy: 250 m n.p.m.; min.12 lat

Wydajność: 70 kwintali winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej;

Dojrzewanie: 12-16 miesięcy w barrique francuskich (50% nowych);

6-9 miesięcy w butelkach

Pierwszy rocznik: 2001

Produkcja: 12-15 tys. butelek

Alkohol: 14,5 % Vol.

 

TEBAVIO Barolo DOCG 2008

Nebbiolo 100%

 Położenie i wiek winnicy: 250 m n.p.m.; min.12 lat

Wydajność: 70 kwintali winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej;

Dojrzewanie: 12 miesięcy w barrique francuskich (50% nowych);

12 miesięcy w 25 hl beczkach i 12 miesięcy w butelkach

Pierwszy rocznik: 2001

Produkcja: 12-14 tys. butelek

Alkohol: 15,5 % Vol.

 

 INNE WINA PRODUCENTA 

 

DANCESTRO Langhe Nebbiolo DOC

Nebbiolo 100%

 SAVINCATO Dolcetto d’Alba DOC

Dolcetto d’Alba 100%

 

———————–

ALMA DI NEUSTRIA Grappa di Barolo

Wytłoki: 100% Nebbiolo – Barolo TEBAVIO

Dojrzewanie: 4 lata w barrique po Barolo TEBAVIO

Alkohol: 50% Vol.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *