LA CIARLIANA - LOGO

 

 

 

 

 

AZIENDA AGRICOLA LA CIARLIANA

Via Ciarliana 31

Montepulciano (Siena)

www.laciarliana.it

e-mail: info@laciarliana.it

 

Przedstawiciel: właściciel i agronom Luigi Frangiosa, tel. +39  3355652718

 

LA CIARLIANA-winnice

 

Posiadłość powstała w roku 1995 z inicjatywy Luigi Frangiosa, który po latach doświadczeń zdobytych na stanowisku agonoma w znanych toskańskich winnicach, postanowił przejąć miejscowa winiarnie po ojcu Santo Pellegrino. Osiemnaście hektarów winnic, z których 10 przeznaczonych do produkcji wina Nobile di Montepulciano, położonych jest na wysokości 350 m n.p.m. na znanym od wieków z uprawy znakomitych winogron i produkcji wina obszarze Ciarliana i Ascianello. Charakterystyczna wieżyczka miejscowej parafii La Ciarliana upamiętniona została na etykietach tego producenta.

Wina LA CIARLIANA charakteryzują się wyjątkowo bogata struktura i intensywnością z zachowaniem jednak typowej dla win z Montepulciano elegancji. Przeróbka winogron, winifikacja i dojrzewanie, odbywają się w umieszczonej całkowicie pod ziemia nowoczesnej winiarni, natomiast nad nią znajduje się sala degustacyjna przyjmująca grupy do 50-ciu osób.

 

PREZENTOWANE WINA

 

Rosso di Montepulciano DOC 2010

LA CIARLIANA - Rosso di Montepulciano

 

Sangiovese 80%, Canaiolo 10% i Merlot 10%

Położenie winnicy: 320 m n.p.m.

Wydajność: 4,5 tys. krzewów/ha ; 7 tys. kg winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej 10-15 dni

Dojrzewanie: 4 miesiace w kadziach inox i 4 miesiące w butelkach

Pierwszy rocznik: 1996

Alkohol: 13-14 % Vol.

 

 

 

 

 

 

 

Nobile di Montepulciano DOCG 2009

LA CIARLIANA - Nobile di Montepulciano

 

Sangiovese (Prugnolo Gentile) 95% i Mammolo 5%

Położenie winnicy: 320 m n.p.m.

Wydajność: 4,5 tys. krzewów/ha; 6 tys. kg winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej 20-25 dni

Dojrzewanie: 24 miesiące w 70% w 30 hl beczkach i w 30% w barrique francuskich; w butelkach min. 6 miesięcy

Pierwszy rocznik: 1996

Alkohol: 13,5-14,5 % Vol.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nobile di Montepulciano VIGNA SCIANELLO DOCG 2007

LA CIARLIANA - Vino Nobile di Montepulciano VIGNA SCIANELLO

 

Sangiovese (Prugnolo Gentile) 100 %

Położenie winnicy: 350 m n.p.m.

Wydajność: 4,5 tys. krzewów/ha; 5 tys. kg winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej 20-25 dni

Dojrzewanie: 12 miesięcy w barrique francuskich;

w butelkach min. 12 miesięcy

Pierwszy rocznik: 2001

Alkohol: 13,5-14,5 % Vol.

Ratings:

Decanter World Wine Awards 2012 – Silver, 4 stars

 

 

 

SANTO PELLEGRINO Toscana IGT 2007

LA CIARLIANA - Santo Pellegrino

 

Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot i Shiraz

Położenie winnicy: 320 m n.p.m.

Wydajność: 4,5 tys. krzewów/ha; 5 tys. kg winogron/ha

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej 20-25 dni

Dojrzewanie: 12 miesięcy w barrique francuskich;

w butelkach min. 12 miesięcy

Pierwszy rocznik: 2001

Alkohol: 13,5-14,5 % Vol.

 

 

 

 

 

OLIO EXTRAVERGINE D’OLIVA  Toscano

LA CIARLIANA - Olio Extravergine d'Oliva

 

Blend: Leccino, Frantoio i Moraiolo

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *