AZIENDA AGRICOLA PAGANI DE MARCHI                          

Logopagani colore az. agr.Via della Camminata 2

56040 CASALE MARITTIMO (Pisa)

Tel. nr. (0039) 0586 65 30 16,

fax nr (0039) 0586 65 28 35

 

www.paganidemarchi.com

info@paganidemarchi.com

Enolog: Attilio Pagli

Przedstawiciele obecni na degustacji:

Właścicielka PIA PAGANI DE MARCHI (tel. kom. +39 3386530297) z mężem GIANPIERO CAGNONI (tel.kom.+39 336283167)

 

PAGANI DE MARCHI - panorama dall'alto
PAGANI DE MARCHI – panorama

 

Posiadłość powstała w roku, 1996 kiedy to Pia Pagani de Marchi wraz z mężem Gianpiero Cagnoni zasadzili pierwsze winnice Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Merlot, przekształcając swój letni dom w rejonie nadmorskiego Casale Marittimo w Toskanii w nowoczesną winiarnię. Pierwsze trzy wina PAGANI DE MARCHI – czyste Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Merlot narodziły się w roku 2003, a następnie w 2004 w wersji dojrzewającej w barrique. Dzięki swej intensywności i unikalnemu charakterowi, zyskały one od samego początku dużą aprobatę wśród włoskich specjalistów z branży.

Od 2009 roku sześć hektarów winnic należących do tego producenta uprawianych jest metodami ekologicznymi. W tym też roku powstało tradycyjne dla nadmorskiej części Toskanii, białe wino Vermentino z domieszką międzynarodowego Sauvignon Blanc.

 

PAGANI DE MARCHI - winiarnia
PAGANI DE MARCHI – winiarnia

Winorośl uprawiana jest w systemie guyot i alberello a liczba krzewów na 1 ha winnicy wynosi od 5600 do 6300. Zbiór winogron odbywa się z reguły w/g następującego kalendarza: Merlot – pierwsza połowa września, Sangiovese – koniec września i Cabernet Sauvignon – początek października. Wydajność winogron z 1 ha wynosi 50-70 kwintali a roczna produkcja win tego producenta to aktualnie około 30 tys. butelek.

Wspólnymi cechami wszystkich sześciu win produkowanych przez PAGANI DE MARCHI są ręczny proces uprawy winorośli, rygorystyczna, ręczna selekcja i zbiór winogron, maceracja w kadziach inox 50 hl w temperaturze kontrolowanej, zastosowanie naturalnych drożdży i, w przypadku win dojrzewających, uważne wykorzystanie barrique francuskich marek Cadus i Berthomieu nowych i z drugiego – trzeciego użytkowania.

PAGANI DE MARCHI - skarbyz grobowca Principe Guerriero
PAGANI DE MARCHI – skarbyz grobowca Principe Guerriero

 

Najbardziej cenionymi winami PAGANI DE MARCHI są czyste Sangiovese „Principe Guerriero”, Merlot ”Casa Nocera” i Cabernet Sauvignon „Casalvecchio”– wszystkie trzy w nazwie i na etykiecie upamiętniają antyczne, etruskie korzenie posiadłości. W końcu lat 80-tych ubiegłego stulecia na jej terenie, w miejscowości Nocera, odkryty został grobowiec etruskiej rodziny z epoki wpływów wschodnich (od VII do VI w. p.n.e.). Rodzina ta nazwana Principi Guerrieri (Książęta-Wojownicy) zamieszkiwała w pobliskiej osadzie Casalvecchio. Stylizowana kaczka, symbol i logo producenta, zapożyczony został z jednego z ornamentów umieszczonych na bogatych serwisach do spożycia wina i potraw znalezionych w ich grobowcu. Warto wspomnieć, iż producent ten prowadzi również działalność w ramach luksusowej agroturystyki w pobliskim „Relais La Bottaccina” www.relaislabottaccina.it.

 

BOTTIGLIE SOPRA BOTTE

 

PAGANI DE MARCHI jest od lat członkiem prestiżowego, toskańskiego stowarzyszenia winiarzy „Grandi Cru della Costa Toscana” www.grandicru.it  a jego wina, poza Włochami, mają swych stałych odbiorców w Szwajcarii, USA, Rosji, Danii, Niemczech, Holandii i Japonii.

PIA PAGANI DE MARCHI
PIA PAGANI DE MARCHI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREZENTOWANE WINA

 

PRINCIPE GUERRIERO Montescudaio DOC 2009

PAGANI DE MARCHI - principe guerriero

Sangiovese 100%

Położenie, obszar i winnicy: 200 m n.p.m.; 3,2 ha;

Wydajność: 6300 krzewów/ha, 60 kwintali winogron/ha

System uprawy i wiek winnicy: guyot ; 15 lat

Fermentacja: w temp. kontrolowanej 25-29 °C

Dojrzewanie: w barrique francuskich Cadus 12 miesięcy; w butelkach 12 miesięcy.

Alkohol: 14,5 % vol.

Pierwszy rocznik: 2001

Produkcja: 3 tys. butelek

 

Ratings:

AIS Duemilavini – 4 grappoli

Veronelli 2010 – 3 stelle, 90 pkt

 

 

 

 

CASA NOCERA Toscana IGT 2009

PAGANI DE MARCHI - casa noceraMerlot 100%

Położenie i obszar winnicy: 200 m n.p.m.; 1,5 ha

Wydajność: 5600 krzewów/ha, 50-60 kwintali winogron/ha

System uprawy i wiek winnicy: guyot; 15 lat

Fermentacja: w temp. kontrolowanej 27-29 °C

Dojrzewanie: w barrique francuskich Berthomieur (50% nowych) ok. 18 miesięcy; w   butelkach 18 miesięcy

Alkohol: 14,5 % vol.

Pierwszy rocznik: 2001

Produkcja: 2,5 tys. butelek

Ratings:

AIS Duemilavini 2010 – 4 grappoli

Veronelli 2010 – 3 stelle, 92 pkt

 

 

CASALVECCHIO Toscana IGT 2009

Cabernet Sauvignon 100%

Położenie i obszar winnicy: 200 m n.p.m.; 1,3 ha

Wydajność: 5600 krzewów/ha, 50-60 kwintali winogron/ha

System uprawy i wiek winnicy: guyot; 15 lat

Fermentacja: w temp. kontrolowanej 27-29 °C

Dojrzewanie: w barrique francuskich Cadus 16- 18 miesięcy; w butelkach 12 miesięcy

Alkohol: 14,5 % vol.

Pierwszy rocznik: 2001

Produkcja: 2,5 tys. butelek

Ratings:

AIS Duemilavini 2010 – 4 grappoli

Veronelli 2010 – 3 stelle, 91 pkt

 

OLMATA Toscana IGT 2009

PAGANI DE MARCHI - olmataSangiovese 40%, Cabernet Sauvignon 30% i Merlot 30%

Położenie i obszar winnicy: 200 m n.p.m.; 6 ha

Wydajność: 5600 krzewów/ha, 60-70  kwintali winogron/ha

System uprawy i wiek winnicy: guyot; 15 lat

Fermentacja: w temp. kontrolowanej 27-29 °C

Dojrzewanie: w barrique francuskich (drugiego i trzeciego użytku) 12 miesięcy; w butelkach 12 miesięcy

Alkohol: 14,5 % vol.

Pierwszy rocznik: 2006

Produkcja: 6 tys. butelek

Ratings:

AIS Duemilavini 2010 – 4 grappoli

Veronelli 2010 – 3 stelle, 90 pkt

 

 

MONTALEO Montescudaio DOC 2011

PAGANI DE MARCHI - montaleoSangiovese 70%, Cabernet Sauvignon 15% i Merlot 15%

Położenie i obszar winnicy: 200 m n.p.m.; 6 ha

Wydajność: 5600 krzewów/ha, 70 kwintali winogron/ha

System uprawy i wiek winnicy: guyot; 15 lat

Fermentacja: w temp. kontrolowanej 27-29 °C

Dojrzewanie: w kadziach inox 5-6 miesięcy; w butelkach 5-6 miesięcy

Alkohol: 13,5 % vol.

Pierwszy rocznik: 2003

Produkcja: 13 tys. butelek

Ratings:

AIS Duemilavini 2010 – 4 grappoli

Veronelli 2010 – 3 stelle, 90 pkt

 

 

 

BLUMEA Toscana IGT 2012

PAGANI DE MARCHI - blumeaVermentino 85% i Sauvignon Blanc 15%

Położenie i obszar winnicy: 200 m n.p.m.; 0,5 ha

Wydajność: 5600 krzewów/ha, 70 kwintali winogron/ha

System uprawy i wiek winnicy: guyot; 6 lat

Fermentacja: w temp. kontrolowanej 16-18 °C

Dojrzewanie: w kadziach inox 3 miesiące; w butelkach 3 miesiące

 

Alkohol: 13 % vol.

Pierwszy rocznik: 2009

Produkcja: 3 tys. butelek

 

 

 

 

GRAPPA

PAGANI DE MARCHI - grappa

 

Alkohol: 42% vol.

Produkowana z wytłoków po produkcji wszystkich win PAGANI DE MARCHI przez znanego włoskiego producenta wyrobów spirytusowych BONOLLO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLIO EXTRAVERGINE D’OLIVA  Toscano

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *