fontemorsi

FONTEMORSI SOCIETA AGRICOLA S.S.

Via delle Colline

56040 Montescudaio (Pisa)

Tel.+39 0583 349025, fax +39 0583 394537
www.fontemorsi.it

amministrazione@fontemorsi.it

FONTEMORSI butelki w winorosli

 

Właściciele: Rodzina Berlucchi

Enolog: Paolo Salvi

Przedstawiciele obecni na degustacji: Carlo Sanvitale i Roberto Ligasacchi 

commerciale@fontemorsi.it, cell.+39 335 7844091

agritu. natale

Posiadłość powstała w roku 2002 z inicjatywy Laury Berlucchi, fundatorki słynnej firmy winiarskiej z rejonu Franciacorty, zafascynowanej możliwościami znanej od wieków z produkcji znakomitych win, wzgórzystej okolicy Montescudaio. Po jej śmierci w 2010 r. posiadłość przeszła na własność spadkobierców. Symbol stylizowanej muszli widniejący w logo i na etykietach win FONTEMORSI swiadczy o prastarym, morskim pochodzeniu tamtejszych gleb, na których już w epoce etruskiej hodowana była winorośl.

 

FONTEMORSI winogrona

 

FONTEMORSI posiada obecnie 22 hektarów winnic i gajów oliwnych. W miejscowych winnicach uprawiane są tradycyjne, toskańskie odmiany winorośli  Sangiovese, Canaiolo i Malvasia Rossa oraz winorośl międzynarodowa – Chardonnay, Viognier, Cabernet Sauvignon i Merlot. Większość winnic jest młoda z wyjątkiem małej części dobrze zachowanych winnic 25-cio letnich.

Winnice i gaje oliwne są od samego początku istnienia uprawiane metodami ekologicznymi. Oliwa Extravergine d’Oliva posiada oficjalny certyfikat Bio od 2010 r. natomiast wino od rocznika 2012.

FONTEMORSI winiarnia

 

 

Aktualna wielkość produkcji FONTEMORSI wynosi rocznie 60 tys. butelek wina i 3 tys. litrów oliwy Extravergine Bio.

W znanym przewodniku Associazione Italiana Sommelier AIS 2011 r. wszystkie czerwone wina tego producenta osiągnęły cenione w świecie winiarskim i przyznawane jedynie najlepszym włoskim winom, 4 grappoli.

FONTEMORSI jest od lat członkiem prestiżowego, toskańskiego stowarzyszenia winiarzy „Grandi Cru della Costa Toscana” www.grandicru.it, Włoskiej Federacji Niezależnych Producentów win FIVI www.fivi.it oraz Stowarzyszenia Producentów Win Naturalnych VINNATUR www.vinnatur.org

FONTEMORSI winnice

 

 

 

PREZENTOWANE WINA

 

TRESASSI Toscana Bianco Biologico IGT 2012

Viognier 50%, Chardonnay 50%

System uprawy: guyot

Fermentacja: w kadziach inox w temp. kontrolowanej 15 °C;

3 miesiące w fecce fini

Alkohol: 12,5% Vol.

Produkcja: 6,5 tys. butelek

 

ROSATO FONTEMORSI Rose Toscana IGT 2012

Sangiovese 70% i Merlot 30%

System uprawy: guyot

Fermentacja: 10-12 dni maceracja w temp. kontrolowanej;

fermentacja w temp. 17 °C

Dojrzewanie: konserwacja w niskiej temp. do momentu wiosennego butelkowania

Alkohol: 13,5% Vol.

Produkcja: 5 tys. butelek

 

VOLTERRANO Toscana Rosso IGT 2009

Sangiovese 100%

Wydajność: 7200 krzewów/ha, 55 kwintali winogron/ha

System uprawy: guyot

Fermentacja: 18-20 dni w kadziach inox w temp. kontrolowanej;

Dojrzewanie: 12 miesięcy w tonneaux nowych i używanych;

6 miesięcy w butelkach

Produkcja: 6 tys. butelek

 

GUADIPIANI Toscana Rosso IGT 2009

Sangiovese 70% i Cabernet Sauvignon 30%

Wydajność: 7200 krzewów/ha, 55 kwintali winogron/ha

System uprawy: guyot

Fermentacja: 18-21 dni w kadziach inox w temp. kontrolowanej;

Dojrzewanie: 12 miesięcy w tonneaux nowych i używanych;

6 miesięcy w butelkach

Produkcja: 4 tys. butelek

 

SPAZZAVENTO Montescudaio Rosso DOC 2010

Sangiovese 70% i Merlot 30%

Wydajność: 7200 krzewów/ha, 55 kwintali winogron/ha

System uprawy: guyot

Fermentacja: 15 dni w kadziach inox w temp. kontrolowanej

Dojrzewanie: 6 miesięcy w kadziach inox; 18 miesięcy w kadziach cementowych; 3-4 miesiące w butelkach

Produkcja: 19 tys. butelek

 

Olio Extravergine d’Oliva BIOLOGICO Toscano

FONTEMORSI olio extravergine d'olivaBlend: Frantoio, Maurino, Leccino I Pendolino

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *