TENUTA SETTE PONTI

Loc. Oreno 29

52028 TERRANUOVA BRACCIOLINI (Arezzo)

Tel. +39 0575 477857 Fax +39 0575 431542

tenutasetteponti@tenutasetteponti.it

www.tenutasetteponti.it

 

TENUTA SETTE PONTI Ponte Buriano
TENUTA SETTE PONTI Ponte Buriano

 

TENUTA SETTE PONTI

Loc. Vigna di Pallino, Castiglion Fibocchi (Arezzo) – Toskania

www.tenutasetteponti.it

&

FEUDO MACCARI

Noto (Syrakuza)– Sycylia

www.feudomaccari.it

 

Właściciel: Antonio Moretti

Enolog: Carlo Ferrini

 

Przedstawiciel obecny na degustacji: Daniel Donati,

e-mail: dd@tenutasetteponti.it;  tel.kom. (0039)3486504490

 

TENUTA SETTE PONTI

Posiadłość położona jest w Centralnej Toskanii nad rzeką Arno w pobliżu Arezzo i obejmuje obszar 330 hektarów, w tym powyżej 50 hektarów winnic. TENUTA SETTE PONTI (Siedem Mostów) wywodzi swą nazwę od liczby mostów przerzuconych przez rzekę Arno na odcinku pomiędzy Arezzo a Florencja. Najsłynniejszym z nich jest znajdujący się na terenie posiadłości Ponte Buriano z XIII wieku, który uwiecznił Leonardo da Vinci w tle portretu tajemniczej Giocondy. Obecnie posiadłość jest własnością tekstylnego potentata Antonio Moretti, którego ojciec, architekt Alberto Moretti odkupił ja pod koniec lat 50-tych bezpośrednio od księżnej Marii Krystyny Savoia d’Aosta.

Najstarsza winnica posiadłości zasadzona została przez Króla Vittorio Emanuele Conte di Torino w 1935 r. i nazwana „Vigna dell’Impero” na cześć kolonialnego podboju Abisynii przez Włochy. Jej obszar o wielkości 3 hektarów obsadzony jest w większości winoroślą Sangiovese.

Winnice TENUTA SETTE PONTI położone są na wysokości od 200 do 300 m. n.p.m. na rożnego rodzaju glebach, od glinianych poprzez piaskowe do wapniowych. Poza toskańskim Sangiovese i innymi szczepami autochtonicznymi w małych ilościach, uprawiane są na nich tzw. odmiany międzynarodowe Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Sauvignon Blanc i Viognier.

TENUTA SETTE PONTI - Antonio Moretti
TENUTA SETTE PONTI – Antonio Moretti

 

Na obszarze tej rozleglej posiadłości, poza winnicami, gajami oliwnymi, polami słoneczników i kukurydzy oraz hodowla bydła słynnej toskańskiej rasy Chianina oraz swin rasy Cinta senese, znajduje się hodowla rasowych koni do gry Polo będącą, obok wina, wielkim hobby właściciela.

 

PREZENTOWANE WINA

 

VIGNA DI POLLINO Chianti DOCG 2011

Sangiovese 100%

vigna di pallino

 

Położenie i wiek winnicy: pdn-wsch; 250 m n.p.m.; 1990-1997 r.

Wydajność: 6,666 krzewów winorośli /ha; 50 kwintali winogron/ha

System uprawy: cordone speronato

Fermentacja: w temp. kontrolowanej przez 10 dni; maceracja 5 dni;

Dojrzewanie: w kadziach inox i w butelkach 2-3 miesiące.

Alkohol: 14% vol.

 

 

 

 

 

 

 

ORENO Toscana IGT 2010

Merlot, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot

oreno

 

Położenie i wiek winnicy: pdn; 230-250 m n.p.m.; 1935-1997 r.

Wydajność: 6,666 krzewów winorośli /ha; 45 kwintali winogron/ha

System uprawy: cordone speronato

Fermentacja: w temp. kontrolowanej ok.25 dni; maceracja;

Dojrzewanie: w barrique francuskich i w butelkach 12 miesięcy.

Alkohol: 15% vol.

 

 

 

 

 

 

 

CROGNOLO Toscana IGT 2010

Sangiovese, Merlot i Cabernet Sauvignon

crognolo

 

Położenie i wiek winnicy: pdn; 250 m n.p.m.; 1988-1993 r.

Wydajność: 6,666 krzewów winorośli /ha; 45 kwintali winogron/ha

System uprawy: cordone speronato

Fermentacja: w temp. kontrolowanej 20 dni; maceracja;

Dojrzewanie: w barrique francuskich i w butelkach 6 miesięcy.

Alkohol: 14% vol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Inne wina producenta:

 

ANNI Toscana IGT

Sauvignon Blanc i Viognier

 

OLIO EXTRAVERGINE D’OLIVA Toscano

Blend: Frantoio,  Leccino i Moraiolo

 

 

FEUDO MACCARI - winnica
FEUDO MACCARI – winnica

 

FEUDO MACCARI

 

Posiadłość znajduje się w rejonie Noto na południowej Sycylii i obejmuje obecnie powyżej 50 hektarów winnic. Powstała z inicjatywy Antonio Moretti, który począwszy od 2000 r. wykupił tereny od przeszło 50-ciu miejscowych mikro-producentów. Winnice, z których wiele ma powyżej 30 lat, położone są na różnych glebach i wysokościach. Najważniejszą odmianą winorośli jest sycylijski Nero d’Avola a następnie autochtoniczne GrilloMoscato – wszystkie uprawiane w pracochłonnym, ale najlepszym dla upalnego i wietrznego południa Włoch, tradycyjnym systemie „alberello”, na miejscowych żyznych glebach powulkanicznych.

Na obszarze FEUDO MACCARI rosną liczne drzewa oliwne, z owoców, których, w należącej do posiadłości olejarni, tłoczony jest wysokogatunkowy Olio Extravergine d’Oliva.

 

PREZENTOWANE WINA

 

 GRILLO Sicilia IGT 2012

Grillo 100%

Położenie i wiek winnicy: płn-pdn; 70 m n.p.m.; 2002 r.

Wydajność: 5,555 krzewów winorośli /ha; 80-90 kwintali winogron/ha

System uprawy: alberello

Dojrzewanie: w kadziach inox.

Alkohol: 12,5% vol.

 

 

SAIA Sicilia IGT 2010

Nero d’Avola 100%

Położenie i wiek winnicy: pdn; 80 m n.p.m.; 1978-2000 r.

Wydajność: 5,555 krzewów winorośli /ha; 60 kwintali winogron/ha

System uprawy: alberello

Fermentacja: w temp. kontrolowanej i maceracja ok.20 dni;

Dojrzewanie: w barrique francuskich i w butelkach 6 miesiecy.

Alkohol: 14,5% vol.

 

NERO D’AVOLA Sicilia IGT 2011

Nero d’Avola 100%

Położenie i wiek winnicy: pdn; 80 m n.p.m.; 1978-2000 r.

Wydajność: 5,555 krzewów winorośli /ha; 60 kwintali winogron/ha

System uprawy: alberello

Fermentacja: w temp. kontrolowanej i maceracja ok.15 dni;

Dojrzewanie: w kadziach inox i w butelkach 4 miesiące.

Alkohol: 14% vol.

 

 SULTANA Moscato di Noto Passito

Moscato 100%

Położenie i wiek winnicy: płn.-pdn; 70 m n.p.m.; 1978-2000 r.

Wydajność: 5,555 krzewów winorośli /ha; 80-90 kwintali winogron/ha

System uprawy: alberello

Dojrzewanie: w kadziach inox.

 

Inne wina producenta:

 

MAHARIS Sicilia IGT

Nero d’Avola, Cabernet Sauvignon i Syrah

Dojrzewanie: w barrique francuskich i w butelkach 12 miesiecy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *